dikke van dale

Content marketing, content-marketing of contentmarketing? Spelling, zoekvolume en SEO

Share Button

Dan begin je een blog.  Over contentmarketing. Want je bent als zelfstandig copywriter aan de slag gegaan en je wil je in dat ‘nieuwe’ vakgebied specialiseren. En bloggen over je vak is één van de manieren om aandacht op je te vestigen.

Spelling

De eerste vraag die bij je opdoemt zodra je je laptop hebt aangeslingerd en je een eerste blogpost wil gaan schrijven is: hoe ga ik contentmarketing spellen? Met of zonder spatie tussen content en marketing? Wat correct is, daar ben je snel uit. Volgens de Nederlandse Taalunie worden samenstellingen van Engelse woorden gewoon aan elkaar geschreven. Ook al doen de Britten en Amerikanen dat zelf niet. Contentmarketing is dus de juiste schrijfwijze. Om de leesbaarheid te vergroten mag je een koppelteken gebruiken: content-marketing. Maar is juist ook altijd slim? Want: laat je je leiden door wat goed is, of wat er door je doelgroep wordt gezocht?

Zoekvolume

Je probeert of Google een inkijkje kan opleveren. De zoektocht “content marketing” site:.nl (om alleen in Nederlandse domeinen te zoeken) levert ruim een half miljoen hits op. Contentmarketing – zonder spatie – daarentegen nog geen 50.000. Foute spelling is de norm in de zoekresultaten. Vaksites als Marketingfacts en Twinklemagazine hanteren de correcte spelling. Maar aan de andere kant: collega-marketeers noemen zich bijna zonder uitzondering ‘content marketing specialist’. Kunnen die vakbroeders niet spellen, laten ze zich verblinden door de Engelstalige vakpers of – en dat zou misschien niet eens zo gek zijn – laten ze zich leiden door waar de doelgroep naar zoekt?

Het Google Adwords-hulprogramma voor zoekwoorden laat je namelijk zien dat ook de potentiële doelgroep last heeft van de Engelse ziekte – zoals foutief spatiegebruik wel wordt genoemd:

  • contentmarketing: 260 lokale zoekopdrachten per maand in Nederland
  • content marketing: 1300 lokale zoekopdrachten per maand in Nederland

SEO

Maakt het eigenlijk veel uit voor je vindbaarheid? Als het goed zou zijn niet erg veel. Het is namelijk zo dat Google rekening houdt met de wensen van de gebruiker. Zeker sinds de Panda- en Penguin-updates die de zoekmachine in 2011 en 2012 doorvoerde. Google wil dat gebruikers de beste zoekresultaten voorgeschoteld krijgen. En iemand die contentmarketing intypt heeft net zo veel belang bij webpagina’s over content marketing- en vice versa. Een kleine test leert dat beide zoekopdrachten redelijk gelijke resultaten opleveren:  acht van de tien zoekresultaten komen op beide resultatenpagina’s voor. Maar de volgorde verschilt toch wel behoorlijk, en als je als toevallig bij de twee resultaten hoort die niet worden weergegeven omdat jij het toevallig taalkundig goed wil doen, maar je potentiële lezer of klant niet, dan schiet je toch je doel voorbij.

Sjiek compromis: het koppelteken

En het koppelteken dan? Wat doet dat? Want je weet dat content-marketing grammaticaal ook in orde is. Eureka! Het blijkt dat Google geen onderscheid maakt tussen spaties en koppeltekens. Dus als je content-marketing gebruikt in je teksten overtreedt je niet de regels van het Groene en Witte Boekje, terwijl je ook wordt gevonden door de massa die zoekt op content marketing. Daarom weet je nu zeker: Gerrit Jan Lutkehaus voor teksten, content-marketing en social-mediamanagement.* En heb je tevens je eerste blog over het onderwerp geschreven…

*Waarom ik gekozen heb voor social-mediamanagement, en niet voor socialmediamanagement, social media management of socialmedia-management zal ik in een volgend blog nog eens uitleggen.

 

 

Share Button